VAL / CAS

Edils de la Comunitat Valenciana cooperen a El Salvador per a l’enfortiment democràtic dels municipis del país centre-americà

27 d'octubre de 2021

Una delegació del Fons Valencià per la Solidaritat, formada per Alvaro Escorihuela, President del Fons Valencià per la Solidaritat i Regidor de Solidaritat i Integració, Recursos Humans, Informàtica i TIC de l’Ajuntament de Vila-real; Jorge Ivars, Regidor de Presidència, Turisme, Noves Tecnologies, Recursos Humans, OAC, OMIC, Modernització de l’Administració, Projectes Europeus i Centre d’Excel·lència de l’Ajuntament de Benissa; Nahuel González, Tinent d’Alcalde i Regidor de Cultura, Participació Ciutadana, Qualitat i Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Gandia; Miriam Caravaca, Regidora de Participació Ciutadana i Barris, Benestar Animal, Atenció i Tràmits de l’Ajuntament de Vila-real; i Esteve Ordiñana, Gerent del Fons Valencià; ha viatjat a El Salvador per a compartir experiències i coneixements en matèria de bon govern, transparència i participació ciutadana des de l’àmbit local, i per fer seguiment del projecte de cooperació internacional al desenvolupament “Enfortiment dels Consells Municipals Plurals a El Salvador” del Fons Valencià, amb el cofinançament de la Conselleria de Participació, Transparència i Qualitat Democràtica de la Generalitat Valenciana i la col·laboració d’Iniciativa Social para la Democracia (ISD) i governs municipals salvadorencs.

L’objectiu del projecte “Enfortiment dels Consells Municipals Plurals a El Salvador” és el de contribuir a l’enfortiment de la democràcia local a través de la millora de l’acompliment dels governs municipals a El Salvador. Específicament, la finalitat és consolidar els Consells Municipals Plurals del país centre-americà a través de l’impuls dels objectius que fomenten les diferents reformes legislatives que s’han produït en els darrers anys.

En les primeres jornades de treball, la delegació valenciana es va reunir amb el Grup Gestor dels Consells Municipals Plurals -equip que acompanya i supervisa la implantació de la legislació en les localitats en pro del bon govern, pluralitat, transparència i participació- per a analitzar la situació de la democràcia local i sociopolítica del país. Posteriorment a aquesta reunió van fer seguiment de la implantació del projecte de cooperació internacional del Fons a les localitats d’El Salvador i de l’evolució de l’enfortiment democràtic municipal amb les contraparts del país centre-americà. En concret es van reunir amb José Ramón Villalta, Director Executiu d’Iniciativa Social per a la Democràcia (ISD); Roberto Rubio, Director Executiu de Fundación Nacional para el Desarrollo (FUNDE El Salvador); Andreu Oliva, Rector de la Universidad Centroamericana José Simeón Cañas (UCA El Salvador); i Guillermo Amaya, Coordinador del projecte.

Una vegada analitzada la situació del projecte i el marc sociopolític del país, la delegació de regidors i regidores de la Comunitat Valenciana visitaren en primera persona els Ajuntaments de 5 municipis d’El Salvador per comprovar la incidència i evolució real de les polítiques implantades mitjançant la col·laboració del Fons. Concretament, els i les edils del territori valencià varen realitzar reunions amb Nelson Gómez, Alcalde de Santiago de María; Roberto Barrientos, Alcalde de San Vicente; Samuel Carrillo, Alcalde d’Apastepeque; Willian Portillo, Alcalde de Tepetitán; i Lilian Portillo, Alcaldessa de San Esteban Catarina. Amb les autoritats municipals salvadorenques, quatre de les quals estigueren en setembre en municipis de la Comunitat Valenciana, van volarar la col·laboració del municipalisme valencià en l’enfortiment democràtic del municipalisme salvadorenc. També hi ha hagut un trasllat recíproc de coneixements i experiències al voltant de la governança local.

Per últim, la comitiva valenciana va mantindre jornades institucionals per tal de col·laborar i treballar conjuntament per un municipalisme salvadorenc enfortit democràticament, on s’establisquen i es consoliden polítiques locals de bon govern, pluralitat, transparència i participació ciutadana. Els regidors i les regidores de la Comunitat Valenciana es van reunir amb membres de la Comissió Legislativa d’Assumptes Municipals de l’Assemblea Legislativa d’El Salvador, encapçalada per la seua Presidenta Elisa Rosales; amb el Viceministre de Governació i Desenvolupament Territorial, Raul Juárez; i amb la Ministra de Desenvolupament Local, María Chichilco.

El President del Fons Valencià per la Solidaritat afirma que “aquesta visita als diferents municipis d’El Salvador posa en relleu la importància de la cooperació internacional al desenvolupament de manera descentralitzada i municipalista” indicant també “els avanços en la cultura democràtica local que s’han produït a partir de la implantació del projecte de cooperació internacional impulsat pel Fons, amb el cofinançament de la Generalitat Valenciana”. A més, reivindica l’absorció de coneixements i experiències mutus entre els municipis d’El Salvador i de la Comunitat Valenciana, indicant que “la delegació de la Comunitat Valenciana també torna amb idees noves i punts de vista diferents agafats del municipalisme salvadorenc”.

El Fons Valencià per la Solidaritat, l’associació per la cooperació internacional i l’educació per al desenvolupament dels ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana

El Fons Valencià és l’associació d’entitats locals de la Comunitat Valenciana que té com a objectius realitzar i finançar projectes de cooperació internacional i d’educació per al desenvolupament, amb les aportacions econòmiques que cada any fan els seus socis (ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana). Actualment, el Fons compta amb 129 entitats locals valencianes sòcies (120 ajuntaments i 9 mancomunitats) i concentra les seues actuacions de cooperació descentralitzada a l’Equador, Bolívia i El Salvador, així com en països en situacions d’emergència. Així mateix, realitza projectes de sensibilització cap a un desenvolupament humà, equitatiu, just i sostenible entre la població de les entitats locals sòcies del Fons, i a la ciutadania valenciana en general.

La relació entre els municipis del Sud i el Fons ve donada per la participació municipalista i descentralitzada en polítiques de cooperació per al desenvolupament social i econòmic, amb la col·laboració en projectes nascuts de les necessitats concretes i locals, i sol•licitats pels mateixos municipis o a través de contraparts, com ara les ONGD. La participació en els projectes de cooperació sempre té com a objectius, de totes les parts col·laboradores, el respecte cap a la cultura local i l’absorció mútua de coneixements i experiències.

Tornar >
VAL / CAS