VAL / CAS

El Fons Valencià per la Solidaritat coopera en l’enfortiment de la participació juvenil a Bolívia com a eina de transformació

12 d'agost de 2022

12 D’AGOST, DIA INTERNACIONAL DE LA JOVENTUT

El Fons Valencià per la Solidaritat està executant el projecte “Joventut chiquitana i guaraya, agents del canvi als seus municipis” a Bolívia, el qual s’està desenvolupant amb la col·laboració de l’ONGD PROCESO Servicios Educativos, i s’està portant a terme als municipis chiquitanos de San Ignacio de Velasco, San Miguel de Velasco, San Rafael de Velasco, San José de Chiquitos i Roboré, i als guarayos d’Ascensión de Guarayos i Urubichà, ubicats tots al Departament de Santa Cruz de la Sierra del país del sud. El projecte, del qual ja s’han desenvolupat 5 fases en exercicis anteriors amb índexs elevats del compliment de les finalitats previstes, té com a objectius principals contribuir a la consolidació i enfortiment dels moviments juvenils chiquitanos i guarayos per a la seua participació com a actors socials, visibilitzar les necessitats i problemàtiques del col·lectiu jove i generar oportunitats per a millorar les seues condicions de vida.

La fase del projecte que s’ha iniciat, la qual compta amb una inversió total de 61.850 € i té un termini d’execució de 9 mesos, té previst apoderar i enfortir les organitzacions juvenils dels 7 municipis bolivians per a consolidar els seus mecanismes de participació i augmentar el seu reconeixement pels Governs municipals i organitzacions locals; capacitar tècnicament i operativament a les entitats juvenils en pro de les seues necessitats i problemàtiques; i intercanviar experiències d’associacionisme juvenil entre persones joves del nord i el sud.

Per a la consecució d’aquestes finalitats -de les quals es beneficiaran de manera directa 140 persones dels equips tècnics juvenils dels diferents municipis, 700 persones joves de les diverses plataformes juvenils de les localitzacions d’actuació i 70 persones joves de les directives dels Consells Locals de Joventut dels municipis bolivians, i de manera indirecta tota la població d’entre 15 i 25 anys que habiten els 7 municipis, la qual ascendeix a més de 25.000 persones joves- el projecte compta amb diferents àmbits d’actuació. Per una banda, s’estan realitzant reunions amb actors polítics i socials per a que les plataformes juvenils compten amb l’aprovació oficial de la Reglamentació de les seues Lleis Municipals, així com s’estan actualitzant diagnòstics locals de la realitat juvenil. També s’està fent acompanyament per a que les plataformes conformen i consoliden Consells Locals de Joventut i per tal que els quals compten amb un espai de coordinació amb els Governs municipals. Per altra banda, s’està capacitant a la joventut en matèria d’incidència política i social. Per últim, s’han portat a terme encontres virtuals d’intercanvi de coneixements i experiències entre la joventut beneficiària del projecte, associacions que conformen el Consell de la Joventut de València i la regidoria de Joventut de l’Ajuntament de València.

El president del Fons, Álvaro Escorihuela valora el projecte “com un fort procés de democratització, ja que es pretén garantir el protagonisme social i polític d’un col·lectiu que representa el 28% de la població boliviana, articulant i apoderant a la joventut perquè tinga incidència sobre la societat i el desenvolupament dels seus territoris”. A més, Escorihuela remarca “els canvis legislatius que s’estan produint a Bolívia en pro dels drets i oportunitats juvenils i com a conseqüència d’articular la força dels i les joves”. Per la seua banda, des de l’ONGD PROCESO Servicios Educativos traslladen que “amb el projecte es pretén garantir el protagonisme dels i les joves en l’anàlisi i propostes de les qüestions que els afecten, consolidant espais reals de participació entre la joventut chiquitana i guaraya”.

El Fons Valencià per la Solidaritat, l’associació per la cooperació internacional i l’educació per al desenvolupament dels ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana

El Fons Valencià és l’associació d’entitats locals de la Comunitat Valenciana que té com a objectius realitzar i finançar projectes de cooperació internacional i d’educació per al desenvolupament, amb les aportacions econòmiques que cada any fan els seus socis (ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana). Actualment, el Fons compta amb 134 entitats locals valencianes sòcies (125 ajuntaments i 9 mancomunitats) i concentra les seues actuacions de cooperació descentralitzada a l’Equador, Bolívia i el Salvador, així com en països en situacions d’emergència. Així mateix, realitza projectes de sensibilització cap a un desenvolupament humà, equitatiu, just i sostenible entre la població de les entitats locals sòcies del Fons, i a la ciutadania valenciana en general.

La relació entre els municipis del sud i el Fons ve donada per la participació municipalista i descentralitzada en polítiques de cooperació per al desenvolupament social i econòmic, amb la col·laboració en projectes nascuts de les necessitats concretes i locals, i sol·licitats pels mateixos municipis o a través de contraparts, com ara les ONGD. La participació en els projectes de cooperació sempre té com a objectius, de totes les parts col·laboradores, el respecte cap a la cultura local i l’absorció mútua de coneixements i experiències.

Tornar >
VAL / CAS