El Fons Valencià per la Solidaritat i la Diputació d’Alacant han mantingut un encontre de treball per tal de recuperar la col·laboració de l’entitat provincial en l’execució de projectes de cooperació internacional al desenvolupament i d’educació per al desenvolupament, dins d’un marc municipalista i descentralitzat, així com per a enfortir el municipalisme alacantí solidari. El Fons i la Diputació d’Alacant prolongaren un període d’estreta col·laboració entre els anys 2001 i 2016.
Durant la reunió -en la qual han participat Teresa Maria Belmonte, diputada de Llar Provincial, Cooperació i Voluntariat de la Diputació d’Alacant i alcaldessa de Bigastro; Cloti Fuentes, cap de la unitat de Família, Voluntariat i Igualtat de la Diputació; Eulalia Iniesta, tècnica d’acció social de la unitat de Família, Voluntariat i Igualtat de la Diputació; Àlvaro Escorihuela, president del Fons Valencià i regidor de Cooperació i Solidaritat de l’Ajuntament de Vila-real; Ramon Vidal, secretari del Fons i alcalde de l’Olleria; Ferran Lloret, vocal de la junta executiva del Fons i tinent d’alcalde de Pedreguer; Jorge Ivars, representant de l’Ajuntament de Benissa al Fons i tinent d’alcalde de Benissa; i Esteve Ordiñana, gerent del Fons- les dues entitats han estudiat diferents vies de col·laboració que es poden mantindre. En concret s’ha proposat la participació de l’entitat provincial en projectes de cooperació al desenvolupament, cooperació tècnica -els quals està executant actualment el Fons- i la creació de projectes d’educació per al desenvolupament que sensibilitzen a la població de la província d’Alacant al voltant dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.
El president del Fons, Àlvaro Escorihuela ha valorat la reunió com “molt positiva perquè s’ha consolidat la relació institucional entre el Fons i la Diputació d’Alacant, sent el punt de partida perquè l’entitat provincial materialitze el compromís que té amb el municipalisme solidari i amb el desenvolupament humà, just, equitatiu i sostenible des de la descentralització”.
Alacant, província amb arrelament amb el Fons Valencià per la Solidaritat
Actualment, el 16,4% dels municipis socis del Fons (22 localitats) s’ubiquen en la província d’Alacant, sent aquests Agost, Alcalalí, Alfafara, l’Alfàs del Pi, Altea, Beneixama, Benigembla, Benissa, Biar, el Campello, Elx, Muro d’Alcoi, Orba, Pedreguer, Pego, els Poblets, Rafal, Sant Joan d’Alacant, Teulada, Xaló i Xixona. Aquestes localitats representen a 413.988 alacantins i alacantines, sent el 22% de la població total de la província d’Alacant. També cal recalcar que la ciutat d’Alcoi ha iniciat el procés administratiu per adherir-se al Fons.
A més, des de la constitució del Fons -ara fa 30 anys- fins a l’actualitat, en totes les juntes executives de l’entitat hi ha hagut representació de regidors i regidores de la província d’Alacant, de diferents partits polítics i dimensions poblacionals, havent ostentat l’Ajuntament de Benissa la presidència del Fons entre 2007 i 2011, així com la vicepresidència entre 1999 i 2007. També, la Diputació d’Alacant, tal com s’ha indicat, ha tingut un paper rellevant en l’execució dels projectes del Fons durant els anys 2001 i 2016.
El Fons Valencià per la Solidaritat, l’associació per la cooperació internacional i l’educació per al desenvolupament dels ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana
El Fons Valencià és l’associació d’entitats locals de la Comunitat Valenciana que té com a objectius realitzar i finançar projectes de cooperació internacional i d’educació per al desenvolupament, amb les aportacions econòmiques que cada any fan els seus socis (ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana). Actualment, el Fons compta amb 134 entitats locals valencianes sòcies (125 ajuntaments i 9 mancomunitats) i concentra les seues actuacions de cooperació descentralitzada a l’Equador, Bolívia i El Salvador, així com en països en situacions d’emergència. Així mateix, realitza projectes de sensibilització cap a un desenvolupament humà, equitatiu, just i sostenible entre la població de les entitats locals sòcies del Fons, i a la ciutadania valenciana en general.
La relació entre els municipis del Sud i el Fons ve donada per la participació municipalista i descentralitzada en polítiques de cooperació per al desenvolupament social i econòmic, amb la col·laboració en projectes nascuts de les necessitats concretes i locals, i sol•licitats pels mateixos municipis o a través de contraparts, com ara les ONGD. La participació en els projectes de cooperació sempre té com a objectius, de totes les parts col·laboradores, el respecte cap a la cultura local i l’absorció mútua de coneixements i experiències.