VAL / CAS

El Fons Valencià per la Solidaritat i la Diputació de València presenten la tercera edició del projecte d’educació per al desenvolupament “València per la Pau”

14 de juliol de 2022

El Fons Valencià per la Solidaritat i la Diputació de València han presentat al Centre Cultural La Beneficència la tercera edició del projecte d’educació per al desenvolupament “València per la Pau”, el qual està format per diferents activitats de sensibilització i didàctiques basades en la cultura de pau i la no-violència. L’objectiu d’aquest projecte és apropar l’ODS número 16 (Pau, Justícia i Institucions Sòlides) a la població de diferents municipis de la província de València (Agullent, Benifaió, Bocairent, Favara, Llutxent, la Llosa de Ranes, Sagunt i Xàtiva), conscienciant al voltant de la construcció de societats pacífiques, justes i amb institucions democràtiques que respecten les llibertats i els drets humans.

Les activitats que es realitzaran en el marc d’aquest projecte es divideixen en aquelles dirigides a la població general dels municipis participant; en un taller didàctic enfocat als centres educatius d’aquestes localitats; i una jornada formativa dirigida a persones docents, així com a personal polític de les entitats locals sòcies del Fons. Pel que fa a les activitats municipals, aquestes són una campanya de sensibilització dirigida al públic en general a través del documental d’investigació “Els Fils del Tauler” del Col·lectiu Mirades, el qual parla sobre les causes i conseqüències que generen els conflictes bèl·lics, seguit d’un espai per a la reflexió amb un cinefòrum que comptarà amb la participació de protagonistes del documental i del públic assistent, així com l’acolliment de l’exposició “El Fil de la Por”, mitjançant la qual es crea un espai de divulgació i sensibilització, des d’un punt de vista visual, directe i pedagògic, sobre el que hi ha darrere dels desplaçaments forçats de persones refugiades i les responsabilitats que hi tenim els països occidentals, en especial la Unió Europea, amb la finalitat de crear consciència a la ciutadania per posar fi a aquest tipus de violència i reflexionar sobre alternatives basades en la cultura de pau i en la defensa dels drets humans

Pel que respecta al taller didàctic “Esborrem les armes; escrivim la pau” que es desenvoluparà als centres educatius de les diverses localitats -el qual compta amb unes guies didàctiques per a alumnat de secundària i primària, sent aquesta última editada per a la present edició-, aquest estarà format per dues sessions: la realització del cinefòrum a partir del documental “Els Fils del Tauler” i una visita guiada a l’exposició “El Fil de la Por”, baix la dinamització del Centre Delàs d’Estudis per la Pau. Aquest taller té com a finalitat explicar les situacions de violència armada arreu del món i la responsabilitat dels països europeus en l’èxode massiu de persones refugiades que tracten d’arribar a Europa.

Per últim, la jornada formativa, que es realitzarà el 18, 19 i 20 d’octubre a Xàtiva junt amb la col·laboració del CEFIRE d’aquesta ciutat, i anomenada “Ciutadania per la pau. La cultura de pau com a element transversal en l’educació”, donarà a conéixer a persones docents, així com a personal tècnic i polític dels ajuntaments i mancomunitats membres del Fons, diferents recursos i experiències per transversalitzar la cultura de pau en l’educació.

La presentació institucional del projecte ha estat realitzada per Mentxu Balaguer, diputada provincial de Cooperació Internacional, i Álvaro Escorihuela, president del Fons Valencià per la Solidaritat i regidor de Cooperació i Solidaritat de l’Ajuntament de Vila-real. Les diferents activitats que componen el projecte han estat explicades per persones representants de les entitats col·laboradores. Així mateix, l’acte ha comptat amb la participació de diferents diputats i diputades provincials, així com de personal polític, tècnic i docent de les localitats on s’executarà la tercera edició de “València per la Pau”.

Durant la presentació el president del Fons Valencià per la Solidaritat, Álvaro Escorihuela, ha destacat “la importància d’enfortir les bases de la societat que responen als valors de la pau des de la cooperació i la solidaritat, així com de territorialitzar els ODS”, valorant el paper del Fons com a “l’eina vertebradora del municipalisme valencià que vol treballar per un desenvolupament humà basat en la pau i la no-violència”. Per la seua part, la diputada de Cooperació Internacional de la Diputació de València, Mentxu Balaguer ha expressat “la necessitat d’educar a la ciutadania al voltant de l’ODS 16 perquè la població actue com a agent en la promoció i consecució de les metes que plantegen aquest objectiu”, incidint també en què “amb aquesta nova edició del projecte es consolida l’aposta de la Diputació de València amb els ODS i la relació de la institució provincial amb el Fons”.

El Fons Valencià i la Diputació de València, eix de col·laboració per a un desenvolupament humà, just, equitatiu i sostenible

La relació de col·laboració entre el Fons Valencià per la Solidaritat i la Diputació de València es remunta als inicis de l’associació municipalista solidària, ja fa 30 anys. Ambdues entitats treballen conjuntament des d’aleshores cofinançant i executant de manera mútua projectes de cooperació internacional al desenvolupament i d’educació per al desenvolupament i la ciutadania global, materialitzant així polítiques per a un desenvolupament humà, equitatiu, just i sostenible des del municipalisme valencià i la descentralització.

En la present legislatura, els llaços de cooperació entre la institució provincial i l’entitat supramunicipal per la solidaritat s’han consolidat apostant per l’educació per al desenvolupament i la ciutadania global, així com amb la sensibilització, per potenciar una societat crítica i compromesa a través de les tres edicions del projecte “València per la Pau”.

A més, es recalca el fort caràcter solidari del municipalisme de la província de València, sent 93 els ajuntaments socis, el que equival al 35% del total dels ajuntaments de la província. A més, la província de València és la que més pes té del total de les províncies de la Comunitat Valenciana, acumulant el 74% del total d’ajuntaments socis del Fons.

El Fons Valencià per la Solidaritat, l’associació per la cooperació internacional i l’educació per al desenvolupament dels ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana

El Fons Valencià és l’associació d’entitats locals de la Comunitat Valenciana que té com a objectius realitzar i finançar projectes de cooperació internacional i d’educació per al desenvolupament, amb les aportacions econòmiques que cada any fan els seus socis (ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana). Actualment, el Fons compta amb 134 entitats locals valencianes sòcies (125 ajuntaments i 9 mancomunitats) i concentra les seues actuacions de cooperació descentralitzada a l’Equador, Bolívia i El Salvador, així com en països en situacions d’emergència. Així mateix, realitza projectes de sensibilització cap a un desenvolupament humà, equitatiu, just i sostenible entre la població de les entitats locals sòcies del Fons, i a la ciutadania valenciana en general.

La relació entre els municipis del Sud i el Fons ve donada per la participació municipalista i descentralitzada en polítiques de cooperació per al desenvolupament social i econòmic, amb la col·laboració en projectes nascuts de les necessitats concretes i locals, i sol•licitats pels mateixos municipis o a través de contraparts, com ara les ONGD. La participació en els projectes de cooperació sempre té com a objectius, de totes les parts col·laboradores, el respecte cap a la cultura local i l’absorció mútua de coneixements i experiències.

Tornar >
VAL / CAS