VAL / CAS

El Fons Valencià per la Solidaritat realitza una jornada de treball a Pedreguer

14 de juny de 2022

El Fons Valencià per la Solidaritat ha continuat a Pedreguer amb el model de reunions de treball rotatòries entre els municipis socis que formen part de la Junta Executiva del Fons. L’objectiu d’aquests seminaris té un doble vessant: per una banda es pretén enfortir els llaços entre el Fons i els municipis socis que formen part de la Junta, així com amb el seu entorn; i per altra banda es busca enfortir els vincles entre el personal tècnic del Fons i els membres de la Junta amb la finalitat de crear sinergies i de conéixer en major profunditat, i de manera col·lectiva, el treball d’ambdues parts.

La localitat de Pedreguer ha acollit el seminari de treball aquest dilluns 13 de juny a l’edifici de l’Ajuntament, el qual s’ha centrat en la celebració de la Junta Executiva del Fons. L’alcalde de Pedreguer, Sergi Ferrús, i el tinent d’alcalde i membre de la Junta del Fons Valencià, Ferran Lloret, van realitzar una recepció en les mateixes instal·lacions als restants membres de la Junta –Álvaro Escorihuela, president del Fons i regidor de Cooperació i Solidaritat a l’Ajuntament de Vila-real; Verónica Ferri, vicepresidenta del Fons i regidora de Benestar Social a l’Ajuntament de Canals; Ramón Vidal, secretari del Fons i alcalde de l’Olleria; Vicent Mahiques, tresorer del Fons i alcalde de Barxeta; i a les diferents vocalies del Fons: Rosa Martínez, tinent d’alcaldessa de l’Alcúdia; Mariola Galiana, regidora de Cooperació a l’Ajuntament d’Elx; Rafael Mateu, alcalde d’Estivella; Vicent Marrades, alcalde de Corbera; i Raquel Caballero; regidora de Cultura a l’Ajuntament de Xàtiva– així com a Esteve Ordiñana, gerent del Fons, i l’equip tècnic de l’organització municipalista per la solidaritat.

Posteriorment, la Junta Executiva va desenvolupar la reunió pertinent, on es va aprovar per unanimitat tot l’ordre del dia. En aquest estaven inclosos, entre altres, l’aprovació del pla de treball del Fons per a 2022 -en el qual s’inclouen 8 projectes de cooperació internacional al desenvolupament, 4 d’educació per al desenvolupament i la ciutadania global i 2 d’acció humanitària- així com el balanç de situació financera de 2021, en el que els ingressos i les despeses han ascendit a 1.215.002,10 € i 1.042.190,14 €, respectivament. Pel que fa al balanç de gestió del Fons de 2021, destaca la incidència socioeconòmica que han tingut els projectes de cooperació internacional al desenvolupament i d’acció humanitària executats a Bolívia, l’Equador i el Salvador; l’elevada sensibilització a la població la Comunitat Valenciana al voltant d’un desenvolupament humà, just, equitatiu i sostenible a través dels projectes d’educació per al desenvolupament i la ciutadania global; l’adhesió de 10 nous municipis a l’entitat; i l’obertura d’una nova oficina a la ciutat de Vila-real. També es va informar del procés de recuperació sanitària, social i econòmica dels països del Sud arran de la crisi sanitària provocada per la COVID-19, així com l’estat de desenvolupament dels diferents projectes en execució. Així mateix, la Junta Executiva va convocar l’Assemblea corresponent a l’any 2021, la qual se celebrarà el 29 de juny al Centre Cultural de Xàtiva.

Una vegada finalitzada la reunió, el tinent d’alcalde de Pedreguer i membre de la Junta del Fons, Ferran Lloret, va acompanyar a la comitiva política i tècnica a realitzar una visita cultural a Pedreguer.

Pedreguer, un municipi solidari

La localitat de Pedreguer forma part del Fons Valencià per la Solidaritat com a municipi soci des de l’any 2000, i és una de les entitats locals de la província d’Alacant amb major trajectòria i implicació en l’entitat municipalista per la solidaritat. Des de 2019, la localitat de la Marina Alta forma part de la Junta Executiva del Fons, baix la representació del tinent d’alcalde Ferran Lloret.

Alacant, província amb arrelament amb el Fons Valencià per la Solidaritat

Actualment, el 16,4% dels municipis socis del Fons (22 localitats) s’ubiquen en la província d’Alacant, sent aquests Agost, Alcalalí, Alfafara, l’Alfàs del Pi, Altea, Beneixama, Benigembla, Benissa, Biar, el Campello, Elx, Muro d’Alcoi, Orba, Pedreguer, Pego, els Poblets, Rafal, Sant Joan d’Alacant, Teulada, Xaló i Xixona. Aquestes localitats representen a 413.988 alacantins i alacantines, sent el 22% de la població total de la província d’Alacant. També cal recalcar que la ciutat d’Alcoi ha iniciat el procés administratiu per adherir-se al Fons.

A més, des de la constitució del Fons -ara fa 30 anys- fins a l’actualitat, en totes les juntes executives de l’entitat hi ha hagut representació de regidors i regidores de la província d’Alacant, de diferents partits polítics i dimensions poblacionals, havent ostentat l’Ajuntament de Benissa la presidència del Fons entre 2007 i 2011, així com la vicepresidència entre 1999 i 2007. També, la Diputació d’Alacant ha tingut un paper rellevant en l’execució dels projectes del Fons durant els anys 2001 i 2016.

El Fons Valencià per la Solidaritat, l’associació per la cooperació internacional i l’educació per al desenvolupament dels ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana

El Fons Valencià és l’associació d’entitats locals de la Comunitat Valenciana que té com a objectius realitzar i finançar projectes de cooperació internacional i d’educació per al desenvolupament, amb les aportacions econòmiques que cada any fan els seus socis (ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana). Actualment, el Fons compta amb 134 entitats locals valencianes sòcies (125 ajuntaments i 9 mancomunitats) i concentra les seues actuacions de cooperació descentralitzada a l’Equador, Bolívia i El Salvador, així com en països en situacions d’emergència. Així mateix, realitza projectes de sensibilització cap a un desenvolupament humà, equitatiu, just i sostenible entre la població de les entitats locals sòcies del Fons, i a la ciutadania valenciana en general.

La relació entre els municipis del Sud i el Fons ve donada per la participació municipalista i descentralitzada en polítiques de cooperació per al desenvolupament social i econòmic, amb la col·laboració en projectes nascuts de les necessitats concretes i locals, i sol•licitats pels mateixos municipis o a través de contraparts, com ara les ONGD. La participació en els projectes de cooperació sempre té com a objectius, de totes les parts col·laboradores, el respecte cap a la cultura local i l’absorció mútua de coneixements i experiències.

Tornar >
VAL / CAS