VAL / CAS

Intercanvi d’experiències i coneixements en polítiques locals de turisme entre Bolívia i la Comunitat Valenciana

21 de desembre de 2023

En el marc del projecte de cooperació internacional “El turisme en Chiquitos (Bolívia): una aposta pel desenvolupament amb rostre de dona” del Fons Valencià per la Solidaritat -el qual compta amb el cofinançament de la Direcció General d’Inclusió i Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat Valenciana i amb la col·laboració de l’entitat boliviana Centro para la Participación y el Desarrollo Humano Sostenible (CEPAD)- una delegació formada per alcaldes de localitats de la regió boliviana de la Chiquitanía, emprenedores artesanes de la zona beneficiàries del projecte i personal institucional i tècnic de CEPAD, ha realitzat una passantia de treball a la Comunitat Valenciana per a conéixer de primera mà polítiques turístiques locals, així com per a intercanviar amb edils i persones tècniques del territori valencià coneixements i experiències de l’àmbit turístic.

La delegació de Bolívia ha estat formada per Rubens Barbery, president de CEPAD; Marbin Barbery, alcalde de San José de Chiquitos; José Eduardo Díaz, alcalde de Roboré; Nancy Barberito, representant de l’Asociación de Artesanas Toborochi de San Ignacio de Velasco; Roxana Mejía, gestora de la Ruta Chochis Mágico; Alejandrina Surubí, presidenta del Centro Artesanal de San Ignacio de Velasco, i María Luz Faldin, artesana de San José de Chiquitos.

En concret, els alcaldes i les artesanes de Bolívia, han dut a terme jornades de treball amb les àrees de Turisme dels ajuntaments de Gandia i Xàtiva i amb les mancomunitats de La Costera-La Canal i La Canal de Navarrés. En aquestes diferents entitats locals han conegut de primera mà les instal·lacions i el funcionament de les institucions i de les seues oficines de turisme, així com els diferents espais i productes turístics dels respectius territoris. A més, hi han mantes reunions amb edils i persones tècniques de turisme de els diferents entitats locals per a intercanviar accions i estratègies de l’àmbit local que impulsen el desenvolupament socioeconòmic de les seues zones mitjançant les polítiques turístiques. També han conegut les sinergies -i els productes turístics que es generen d’aquestes- que es desenvolupen al territori valencià entre el turisme i altres àrees, com ara la cultura, la història, el patrimoni, la naturalesa o la gastronomia.

Així mateix, durant la passantia s’ha realitzat una jornada on l’equip bolivià va realitzar una presentació a Pedro Carceller, director general d’Inclusió i Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat Valenciana, de la incidència i els resultats del projecte “El turisme en Chiquitos (Bolívia): una aposta pel desenvolupament amb rostre de dona”. Amb aquest projecte s’han dut a terme en localitats de la regió boliviana de la Chiquitanía, entre altres, les següents accions: estudi del potencial turístic de la zona, creació i senyalització de rutes turístiques basades en emprenedories -principalment de dones-, capacitacions cap a les dones emprenedores, promoció turística de la zona, foment de la cultura i artesania local, o creació i consolidació d’esdeveniments turístics i culturals com a elements d’atracció cap al territori i, per tant, de projecció empresarial de les persones emprenedores de la regió i de l’àmbit del turisme. De la mateixa manera, aquests resultats han estat coneguts per membres de la Juta Executiva del Fons i avaluats, durant diferents reunions, per la mateixa Junta i l’equip tècnic del Fons.

Per altra banda, la delegació chiquitana ha participat com a ponent en les jornades de formació organitzades pel Fons Valencià, i cofinançades per l’Àrea de Benestar Social de la Diputació de Castelló, “La cooperació internacional des de l’àmbit local i el Fons Valencià per la Solidaritat”, celebrades a Castelló de la Plana, i amb les quals persones institucionals i tècniques d’ajuntaments de la província de Castelló han conegut com ha millorat el seu territori amb la cooperació del Fons, així com han compartit polítiques municipals de turisme. D’igual manera, van participar en la jornada de clausura de la desena edició del projecte de cooperació tècnica del Fons “Especialista Municipal Voluntari/ària”, celebrada al Col·legi Major Rector Peset de València, on els alcaldes i les artesanes van traslladar la importància de les assistències tècniques en terreny per al desenvolupament d’àrees específiques de les seues organitzacions.

El Fons Valencià per la Solidaritat, l’associació per la cooperació internacional i l’educació per al desenvolupament dels ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana

El Fons Valencià és l’associació d’entitats locals de la Comunitat Valenciana que té com a objectius realitzar i finançar projectes de cooperació internacional i d’educació per al desenvolupament, amb les aportacions econòmiques que cada any fan els seus socis (ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana). Actualment, el Fons compta amb 142 entitats locals valencianes sòcies (133 ajuntaments i 9 mancomunitats) i concentra les seues actuacions de cooperació descentralitzada a l’Equador, Bolívia i El Salvador, així com en països en situacions d’emergència. Així mateix, executa projectes de sensibilització cap a un desenvolupament humà, just i sostenible entre la població de les entitats locals sòcies del Fons, i a la ciutadania valenciana en general.

La relació entre els municipis del sud i el Fons és definida per la participació municipalista i descentralitzada en polítiques de cooperació per al desenvolupament social i econòmic, amb la col·laboració en projectes nascuts de les necessitats concretes i locals, i sol·licitats pels mateixos municipis o a través de contraparts, com ara les ONGD. La participació en els projectes de cooperació sempre té com a objectius, de totes les parts col·laboradores, el respecte cap a la cultura local i l’absorció mútua de coneixements i experiències.

Tornar >
VAL / CAS