El testimoniatge de dones artesanes equatorianes ha recorregut 20 municipis de la Comunitat Valenciana (Alcàsser, l’Alcúdia, Alfafara, l’Alfàs del Pi, Betxí, Bocairent, Burjassot, Canals, Castelló de Rugat, Estivella, Gandia, la Llosa de Ranes, Mislata, l’Olleria, Ontinyent, Elx, Teulada Moraira, València, Vallada i Xàtiva) dins del programa de sensibilització “Ser dona al Sud” del Fons Valencià per la Solidaritat, el qual ha comptat amb el cofinançament de l’Àrea de Cooperació Internacional de la Diputació de València.
La finalitat d’aquest projecte, realitzat dins del marc del Dia Internacional de la Dona i el qual ha arribat directament a un total de 1.464 persones (964 de la província de València), ha sigut donar a conéixer a la població del territori valencià la realitat de les dones de comunitats rurals de l’Equador -en concret del municipi de Biblián- i la lluita per la igualtat de gènere i contra la violència masclista als països del sud, així com intercanviar experiències i coneixements amb el municipalisme valencià en matèria d’enfortiment socioeconòmic de dones. Així mateix, les dones participants, beneficiàries de projectes de cooperació internacional del Fons, han traslladat com han incidit aquests en la millora de les seues vides. La delegació equatoriana ha estat formada per Zoila Chimborazo, artesana i presidenta de la “Cooperativa Padre Rafel González”, Flor Acevedo, artesana i gerent de la cooperativa, Danilo Barreto, director de Desenvolupament Social del municipi equatorià de Biblián, i Estefania Crespo, tècnica de Suport Social de Biblián.
En els diferents municipis on l’equip equatorià de “Ser dona al Sud” ha participat, s’han mantingut jornades de treball amb personal institucional i tècnic per a compartir experiències, coneixements i realitats en matèria de polítiques locals per aconseguir la igualtat real entre dones i homes i per la lluita contra la violència de gènere, així com s’ha mostrat la incidència i resultats del projecte de cooperació al desenvolupament “Enfortiment empresarial Bibilak” del Fons. La delegació equatoriana també ha dut a terme conferències -a espais municipals dirigides a la població en general i a centres educatius dirigides a persones joves- on les dones del sud han compartit la seua realitat, han reflexionat sobre la rellevància d’apoderament socioeconòmic de les dones en totes les parts del món per a l’exercici de la seua autonomia i han dialogat respecte a la importància de la igualtat real entre dones i homes. A més, aquesta edició de “Ser dona al Sud” ha comptat amb l’apropament del procés d’elaboració manual de productes artesanals de “paja toquilla”, element clau en el projecte de cooperació del Fons a Biblián, on amb la col·laboració del Fons, entre altres, s’hi ha constituït la “Cooperativa Padre Rafael González” perquè les artesanes s’agruparen, es capacitaren, s’apoderaren socioeconòmicament i dignifiquen les seues vides.
“Ser dona al Sud” va nàixer en 2004 i, després de 19 edicions, s’ha consolidat en un programa d’educació per al desenvolupament amb veus del sud que han col·laborat o s’han beneficiat en projectes de cooperació internacional al desenvolupament, en el sector d’igualtat i enfortiment socioeconoòmic o institucional, junt amb el Fons Valencià. En la present edició, el Fons ha apostat per mantindre els alts nivells de persones valencianes sensibilitzades a través dels testimoniatges de la delegació equatoriana.
“Cooperativa Padre Rafael González”, transformant vides de dones i famílies del municipi equatorià de Biblián
Al municipi de Biblián, ubicat a la Mancomunidad del Pueblo Cañari de l’Equador, el Fons, junt amb l’ajuntament de la localitat, està executant un projecte per a l’apoderament de dones amb situacions vulnerables mitjançant el seu desenvolupament socioeconòmic a través de la producció, i posterior venda, de productes compostos pel gènere local de “paja toquilla”, baix la marca “Bibilak”.
La cooperació del Fons amb les dones artesanes del municipi s’està realitzant des de fa 7 anys, des del procés previ a la fundació de la “Cooperativa Padre Rafael González”, on les mateixes dones s’autogestionen l’entitat. Fins a l’actualitat, el Fons ha col·laborat, entre altres, en l’acompanyament per a la constitució de la cooperativa, en la capacitació tècnica de les dones sòcies, en la instal·lació de maquinària -la qual ha dignificat i propiciat justícia en tot el procés de producció dels béns i ha permés que en la cooperativa es faça la totalitat del producte-, en la creació de valor de marca i en la internacionalització del producte.
En total han sigut més de 130 les dones beneficiàries directes durant els 7 anys de vida del projecte, junt amb les seues famílies. Aquestes persones i el seu entorn han mostrat una gran evolució en la seua autoestima, autonomia i qualitat de vida. A més, el projecte ha aportat al desenvolupament econòmic de la zona des de la igualtat, la justícia social i la sostenibilitat.
El Fons Valencià per la Solidaritat, l’associació per la cooperació internacional i l’educació per al desenvolupament dels ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana
El Fons Valencià és l’associació d’entitats locals de la Comunitat Valenciana que té com a objectius realitzar i finançar projectes de cooperació internacional i d’educació per al desenvolupament, amb les aportacions econòmiques que cada any fan els seus socis (ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana). Actualment, el Fons compta amb 140 entitats locals valencianes sòcies (131 ajuntaments i 9 mancomunitats) i concentra les seues actuacions de cooperació descentralitzada a l’Equador, Bolívia i el Salvador, així com en països en situacions d’emergència. Així mateix, realitza projectes de sensibilització cap a un desenvolupament humà, equitatiu, just i sostenible entre la població de les entitats locals sòcies del Fons, i a la ciutadania valenciana en general.
La relació entre els municipis del sud i el Fons ve donada per la participació municipalista i descentralitzada en polítiques de cooperació per al desenvolupament social i econòmic, amb la col·laboració en projectes nascuts de les necessitats concretes i locals, i sol·licitats pels mateixos municipis o a través de contraparts, com ara les ONGD. La participació en els projectes de cooperació sempre té com a objectius, de totes les parts col·laboradores, el respecte cap a la cultura local i l’absorció mútua de coneixements i experiències.