Vila-real acull les diferents activitats basades en l’ODS 12: Producció i Consum Responsables del projecte “In/Sostenible”, organitzat pel Fons Valencià per la Solidaritat i planificat dins del programa d’oci educatiu y de conciliació laboral i familiar Aplec de Temps Lliure de l’Ajuntament de Vila-real, en el qual participen centenars de xiquets i xiquetes i persones joves de la ciutat. L’objectiu d’In/Sostenible és territorialitzar els ODS, fent incidència en l’ODS 12 amb la finalitat d’apropar-lo a la població per a fomentar modalitats de consum i producció sostenibles i sensibilitzar al voltant d’hàbits per a garantir un creixement sostenible.
En concret, l’Aplec de Temps Lliure de Vila-real alberga l’exposició “Un camí cap a la sostenibilitat”, la qual pretén aproximar els 17 ODS de l’Agenda 2030 a la ciutadania del municipi, aprofundint en l’ODS 12. Aquesta exposició -la qual es pot visitar de manera gratuïta a l’Espai Jove de Vila-real del 18 al 28 de juliol, de dilluns a divendres, en horari de 9.00 h 13.00 h- ha estat inaugurada institucionalment per Álvaro Escorihuela, president del Fons Valencià per la Solidaritat i regidor de Solidaritat, Cooperació i Integració de l’Ajuntament de Vila-real.
Seguint amb les activitats del projecte, també es realitzaran dues sessions del conta-contes teatralitzat “Anem a cercar un tresor” amb la finalitat de sensibilitzar i conscienciar als i xiquets i les xiquetes participants de l’Aplec sobre la necessitat i urgència de canviar els hàbits i la forma de consum per a no acabar amb el planeta. Per altra banda, els i les participants joves de l’Aplec també se sensibilitzaran a través de huit sessions del taller didàctic “Soc conscient de quin consum faig” amb reflexions sobre la situació del planeta i l’anàlisi d’alternatives per a realitzar una producció i consum més sostenibles.
Álvaro Escorihuela, president del Fons Valencià i regidor de l’Ajuntament de Vila-real, destaca “el compromís de la població vila-realenca per formar part de l’entitat que uneix voluntats junt amb altres 125 poblacions i 9 mancomunitats de la Comunitat Valenciana per a lluitar contra la pobresa, les desigualtats i treballar per un entorn més sostenible” destacant “la importància de què actualment la presidència de l’entitat estiga a Vila-real, ja que, entre altres, la seu de l’entitat a la província de Castelló s’ha obert a la nostra ciutat”. Respecte al projecte In/Sostenible, Escorihuela ha volgut incidir en “la importància d’educar dins del marc de la sostenibilitat i la responsabilitat col·lectiva d’aquesta, i la gran incidència sobre la població que provoca la territorialització dels ODS per aconseguir amb eficiència i eficàcia les seues finalitats”.
El Fons Valencià per la Solidaritat, l’associació per la cooperació internacional i l’educació per al desenvolupament dels ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana
El Fons Valencià és l’associació d’entitats locals de la Comunitat Valenciana que té com a objectius realitzar i finançar projectes de cooperació internacional i d’educació per al desenvolupament, amb les aportacions econòmiques que cada any fan els seus socis (ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana). Actualment, el Fons compta amb 134 entitats locals valencianes sòcies (125 ajuntaments i 9 mancomunitats) i concentra les seues actuacions de cooperació descentralitzada a l’Equador, Bolívia i El Salvador, així com en països en situacions d’emergència. Així mateix, realitza projectes de sensibilització cap a un desenvolupament humà, equitatiu, just i sostenible entre la població de les entitats locals sòcies del Fons, i a la ciutadania valenciana en general.
La relació entre els municipis del Sud i el Fons ve donada per la participació municipalista i descentralitzada en polítiques de cooperació per al desenvolupament social i econòmic, amb la col·laboració en projectes nascuts de les necessitats concretes i locals, i sol•licitats pels mateixos municipis o a través de contraparts, com ara les ONGD. La participació en els projectes de cooperació sempre té com a objectius, de totes les parts col·laboradores, el respecte cap a la cultura local i l’absorció mútua de coneixements i experiències.