VAL / CAS

Cooperació tècnica local entre Bolívia i la Comunitat Valenciana en matèria de polítiques d’igualtat i contra la violència de gènere

24 de novembre de 2023

El Fons Valencià per la Solidaritat, amb la col·laboració de la contrapart local de Bolívia Centro para la Participación y el Desarrollo Humano Sostenible (CEPAD), ha impulsat una passantia de treball a la Comunitat Valenciana, a través de la qual, la directora de gènere del municipi bolivià de San José de Chiquitos, Mercedes Bohórquez, ha realitzat jornades treball en diferents ajuntaments de la Comunitat, així com ha sensibilitzat a personal institucional i tècnic d’entitats locals. L’objectiu d’aquesta passantia ha sigut intercanviar polítiques locals, coneixements i experiències en matèria de promoció de la igualtat entre homes i dones i de lluita contra la violència masclista.

En concret, Bohorquez, ha dut a terme jornades de treball amb les àres d’Igualtat, Cooperació Internacional i Benestar Social de la Diputació de València, amb els ajuntaments d’Ontinyent, Xàtiva i Picassent i amb la Mancomunitat de la Vall d’Albaida. En la Diputació valenciana, la directora de gènere del municipi bolivià va mantindre una jornada de treball amb Inma González, diputada de Benestar Social, així com amb personal tècnic de les àrees d’Igualtat i Cooperació Internacional. En l’entitat provincial van compartir, entre altres, legislacions per a la promoció de la igualtat, protocols i campanyes davant la violència masclista i la importància dels moviments feministes.

Per la seua banda, als ajuntaments d’Ontinyent, Xàtiva i Picassent i a la Mancomunitat de la Vall d’Albaida, Mercedes Bohorquez ha pogut conéixer i traslladar accions i estratègies locals per a la consecució de la igualtat de gènere i per a la prevenció i acció contra la violència de gènere amb els respectius departaments municipals d’Igualtat i amb diferents forces i cossos de seguretat, tant de l’àmbit local com nacional. A més, a Ontinyent va estar rebuda institucionalment per Paula Soler, regidora d’Igualtat i membre de la Junta Executiva del Fons, i per Carla Ballester, participant, mitjançant una cooperació tècnica a Bolívia, del projecte del Fons “Especialista Municipal Voluntari/ària”. Pel que respecta a Xàtiva, va estar acollida per Roger Cerdà, alcalde; Amor Amoros, primera tinenta d’alcalde i regidora d’Igualtat, i Xelo Angulo, segona tinenta d’alcalde i regidora de Benestar Social i Cooperació i presidenta del Fons. A Picassent, també va ser rebuda per Conxa Garcia, alcaldessa; Belen Bernat, regidora d’Igualtat; Carles Silla, regidor de Solidaritat; Raquel Hervás, regidora de Sanitat, Infància i Joventut i Adolescència; i Natividad Sobrevela, regidora d’Educació. A la Mancomunitat de la Vall d’Albaida la va atendre el seu president, Alejandro Quilis.

Per altra banda, Mercedes Bohorquez ha participat com a ponent en les 4 jornades de formació organitzades pel Fons Valencià, i cofinançades per l’Àrea de Cooperació Internacional al Desenvolupament de la Diputació de València, “La cooperació internacional des de l’àmbit local i el Fons Valencià per la Solidaritat”, celebrades a Xàtiva i Alcàsser, i amb les quals prop de 100 persones institucionals i tècniques d’ajuntaments de la Comunitat Valenciana han conegut com ha millorat el seu departament amb la cooperació del Fons, així com han compartit polítiques municipals de gènere.

El Fons Valencià per la Solidaritat, l’associació per la cooperació internacional i l’educació per al desenvolupament dels ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana

El Fons Valencià és l’associació d’entitats locals de la Comunitat Valenciana que té com a objectius realitzar i finançar projectes de cooperació internacional i d’educació per al desenvolupament, amb les aportacions econòmiques que cada any fan els seus socis (ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana). Actualment, el Fons compta amb 143 entitats locals valencianes sòcies (134 ajuntaments i 9 mancomunitats) i concentra les seues actuacions de cooperació descentralitzada a l’Equador, Bolívia i El Salvador, així com en països en situacions d’emergència. Així mateix, executa projectes de sensibilització cap a un desenvolupament humà, just i sostenible entre la població de les entitats locals sòcies del Fons, i a la ciutadania valenciana en general.

La relació entre els municipis del sud i el Fons és definida per la participació municipalista i descentralitzada en polítiques de cooperació per al desenvolupament social i econòmic, amb la col·laboració en projectes nascuts de les necessitats concretes i locals, i sol·licitats pels mateixos municipis o a través de contraparts, com ara les ONGD. La participació en els projectes de cooperació sempre té com a objectius, de totes les parts col·laboradores, el respecte cap a la cultura local i l’absorció mútua de coneixements i experiències.

Tornar >
VAL / CAS