VAL / CAS

El Fons enforteix el municipalisme valencià solidari amb la campanya de sensibilització del projecte “Un Fons de Valors”

24 de febrer de 2023

El Fons Valencià per la Solidaritat ha finalitzat l’execució de les activitats de sensibilització del projecte “Un Fons de Valors”, projecte cofinançat per la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica de la Generalitat Valenciana i que ha tingut com a objectiu principal enfortir el municipalisme valencià solidari. A més de les activitats de sensibilització, “Un Fons de Valors” ha comptat amb accions de formació, comunicació i investigació, amb les que s’ha pretés  visibilitzar i apropar la tasca de l’entitat municipalista solidària, també en el context del 30 aniversari de l’organització.

Amb les activitats de sensibilització -les quals han arribat als municipis d’Alcàntera de Xúquer, Benissa, Castelló de Rugat, Chella, Muro d’Alcoi, Nules, l’Olleria, Orba, Pedreguer, Polinyà de Xúquer, Potries, València i Xàtiva- s’ha donat a conéixer el Fons València a la ciutadania dels municipis socis de l’entitat solidària i s’ha fet valdre la importància de la cooperació internacional al desenvolupament exercida des de l’àmbit local i el treball efectuat a través de projectes desenvolupats pel Fons. Aquesta campanya de sensibilització, en definitiva, ha tingut com a objectiu traslladar que el Fons Valencià per la Solidaritat és molt més que un fons econòmic, sinó que és la suma de valors i voluntats gestionades per a potenciar que cadascuna de les aportacions efectuades per les entitats locals sòcies tinguen un benefici global, amb iniciatives pròpies executades allà on són necessàries.

Pel que fa a les activitats concretes de sensibilització que s’han desenvolupat a les 13 localitats de la Comunitat Valenciana, aquestes s’han concentrat en una exposició itinerant, un documental, un taller de cuina del sud, un taller de rapsodes i un contacontes. Pel que fa a l’exposició, de forma atractiva i participativa s’ha incidit en els valors de la cooperació internacional descentralitzada municipalista exercida des de les localitats de la Comunitat Valenciana. El documental “Des del cor del Fons, El batec de tot un poble” ha traslladat de manera visual i directa els projectes de cooperació internacional del Fons a Bolívia, l’Equador i el Salvador. Amb el taller de cuina del sud s’ha fomentat el principi de la solidaritat mitjançant l’elaboració de plats tradicionals dels països on el Fons desenvolupa projectes de cooperació. Per altra banda, el taller de rapsodes ha contraposat les seues inquietuds de la joventut valenciana amb la dels països del sud a través de poesia cantada, el rap o el folk. Per últim, amb el contacontes s’ha traslladat la importància de la col·laboració i el treball conjunt basats en el respecte a la diversitat i al reconeixement mutu.

Pel que fa a l’exposició, aquesta ha estat vista per la ciutadania dels diferents municipis. Per altra banda, el documental, els tallers i el contacontes han comptat amb una participació del voltant de 1.400 persones.

El president del Fons, Álvaro Escorihuela ha valorat el potencial de la campanya de sensibilització del projecte “Un Fons de Valors” com a “una eina que ha resultat molt útil per a apropar a la ciutadania dels municipis socis del Fons el treball de l’entitat des d’una perspectiva pedagògica, experiencial i lúdica”. A més, remarca “la importància de sensibilitzar a la ciutadania d’acord amb els valors de solidaritat i cooperació, principis que sustenten la raó de ser de Fons”.

El Fons Valencià per la Solidaritat, l’associació per la cooperació internacional i l’educació per al desenvolupament dels ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana

El Fons Valencià és l’associació d’entitats locals de la Comunitat Valenciana que té com a objectius realitzar i finançar projectes de cooperació internacional i d’educació per al desenvolupament, amb les aportacions econòmiques que cada any fan els seus socis (ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana). Actualment, el Fons compta amb 139 entitats locals valencianes sòcies (130 ajuntaments i 9 mancomunitats) i concentra les seues actuacions de cooperació descentralitzada a l’Equador, Bolívia i el Salvador, així com en països en situacions d’emergència. Així mateix, realitza projectes de sensibilització cap a un desenvolupament humà, equitatiu, just i sostenible entre la població de les entitats locals sòcies del Fons, i a la ciutadania valenciana en general.

La relació entre els municipis del sud i el Fons ve donada per la participació municipalista i descentralitzada en polítiques de cooperació per al desenvolupament social i econòmic, amb la col·laboració en projectes nascuts de les necessitats concretes i locals, i sol·licitats pels mateixos municipis o a través de contraparts, com ara les ONGD. La participació en els projectes de cooperació sempre té com a objectius, de totes les parts col·laboradores, el respecte cap a la cultura local i l’absorció mútua de coneixements i experiències.

Tornar >
VAL / CAS