VAL / CAS

El Fons Valencià per la Solidaritat activa el protocol d’emergència davant la crisi humanitària a Ucraïna

21 de març de 2022

El Fons Valencià per la Solidaritat ha emprés el protocol d’actuació davant l’ajuda d’emergència a les víctimes del conflicte bèl·lic a Ucraïna, obrint el termini per a depositar aportacions econòmiques extraordinàries per part dels 123 ajuntaments i 9 mancomunitats que formen part de l’associació municipalista valenciana per la solidaritat. Aquests recursos econòmics excepcionals que les entitats locals sòcies poden aportar es destinaran exclusivament a finançar projectes d’ajuda humanitària d’ONGD valencianes que treballen a Ucraïna o països del voltant que estan realitzant la primera acollida de persones refugiades (Moldàvia, Romania, Hongria, Eslovàquia i Polònia). És per tant que, amb l’activació d’aquest protocol extraordinari, el Fons Valencià garanteix la continuïtat en l’execució dels projectes de cooperació internacional al desenvolupament que s’estan executant en l’actualitat als països del sud i que, malgrat la crisi humanitària a Ucraïna, necessiten el continuisme de la màxima col·laboració del municipalisme valencià solidari per a garantir un desenvolupament humà, sostenible, just i equitatiu.

La posada en marxa de la captació extraordinària de recursos econòmics s’ha realitzat després de la reunió del Comité Permanent d’Acció Humanitària de la Comunitat Valenciana (CAHE), del qual el Fons Valencià és membre, i on es va tractar la crisi humanitària provocada per la invasió russa a Ucraïna i la necessitat de donar una resposta mitjançant les propostes de les ONGD que treballen sobre el terreny dels diferents països afectats de l’est d’Europa. En aquest sentit, Álvaro Escorihuela, President del Fons Valencià per la Solidaritat ha expressat “la necessitat de canalitzar els recursos d’acord amb les necessitats i de manera coordinada i ordenada, amb els objectius de no col·lapsar l’ajuda humanitària i donar, per tant, respostes òptimes a aquesta gran crisi”. Escorihuela també destaca que “s’ha de continuar treballant per un desenvolupament humà, just, equitatiu i sostenible arreu del món, atenent alhora les situacions extremes com l’actual a Ucraïna”. Així mateix, el President del Fons valora “l’altura solidària dels municipis de la Comunitat Valenciana, els quals estan sent un referent de cooperació al desenvolupament en els temps més complicats, com ha sigut durant la pandèmia i com està sent ara davant la crisi humanitària a Ucraïna”.

El Comité Permanent d’Acció Humanitària de la Comunitat Valenciana, més de 20 anys de coordinació valenciana davant situacions d’emergència

El Comité Permanent d’Acció Humanitària de la Comunitat Valenciana (CAHE) es va constituir l’any 2000 -sent el Fons Valencià un dels agents socials cofundadors- a fi de procurar la coordinació d’esforços i concentració dels recursos, tant econòmics com materials, que, amb motiu de les situacions d’emergència, es destinen per a dur a terme les actuacions encaminades a l’ajuda humanitària i d’emergència des de la Comunitat Valenciana. Des d’aleshores, el CAHE, pioner en la cooperació descentralitzada a escala nacional i internacional, ha col·laborat en diverses emergències en països empobrits, degudes a desastres naturals o conflictes humans, donant suport a nombroses accions de les ONGD valencianes i altres agents socials.

Formen part del CAHE la Generalitat Valenciana, les tres Diputacions provincials, la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, el Fons Valencià per la Solidaritat, els Ajuntaments d’Alacant, Castelló de la Plana i València, entitats financeres representatives al territori valencià mitjançant les seues Obres Socials, i la Coordinadora Valenciana d’ONGD.

El Fons, des de la constitució del CAHE, ha participat mitjançant aquest organisme en les diverses situacions d’emergència, aportant el municipalisme valencià solidari més de 230.000 € d’ajuda extraordinària per a l’acció humanitària. Aquests recursos, i des de l’any 2000, s’han destinat a necessitats derivades de situacions d’emergència d’Argentina, Angola, Algèria, Àsia, República Dominicana, Haití, Sudan, Iran, El Salvador, El Sàhara, Bolívia, Java, Perú i Gaza.

Tornar >
VAL / CAS