VAL / CAS

El Fons Valencià per la Solidaritat aprova els projectes de 2022 que contribuiran a la reactivació socioeconòmica dels països del sud

30 de juny de 2022

El Fons Valencià per la Solidaritat ha celebrat el 29 de juny, al Centre Cultural de Xàtiva-CCX la seua assemblea general ordinària de socis. Aquesta és una cita clau per al desenvolupament funcional de l’entitat, i aquest any també per a continuar reafirmant el compromís dels ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana membres del Fons amb la cooperació internacional i l’educació per al desenvolupament, tant com a una voluntat de solidaritat com per al compliment de les finalitats que totes les administracions públiques han de realitzar al voltant dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.

En referència a l’acte, la benvinguda va estar a càrrec de Clara Tirado, directora general de Cooperació Internacional al Desenvolupament de la Generalitat Valenciana, i Mentxu Balaguer, diputada de Cooperació Internacional de la Diputació de València,, així com cloendada per Xelo Angulo, tinenta d’alcalde de Xàtiva i diputada autonòmica a les Corts Valencianes. L’assemblea va estar presidida i moderada pel president del Fons Valencià per la Solidaritat i regidor de Vila-real, Álvaro Escorihuela i va comptar amb la participació de Verónica Ferri, vicepresidenta del Fons i regidora de Canals; Ramón Vidal, secretari del Fons i alcalde de l’Olleria; Vicent Mahíques, tresorer del Fons i alcalde de Barxeta; Rosa Martínez, vocal de la junta executiva del Fons i tinent d’alcalde de l’Alcúdia; Rafa Mateu, vocal de la junta executiva del Fons i alcalde d’Estivella; David García, vocal de la junta executiva del Fons i alcalde de Nules; Vicent Marrades, vocal de la junta executiva del Fons i alcalde de Corbera; i Raquel Caballero, vocal de la junta executiva del Fons i regidora de Xàtiva. Així mateix van assistir un total de 33 ajuntaments (Agullent, Alcàntera de Xúquer, l’Alcúdia, l’Alcúdia de Crespins, Antella, Barxeta, Benifaió, Benissa, Bocairent, Burjassot, Canals, Castelló de Rugat, Corbera, Enguera, Estivella, Favara, Gandia, el Genovés, la Llosa de Ranes, Llutxent, Montaverner, Muro d’Alcoi, Novetlè, Nules, l’Olleria, Ontinyent, Quatretonda, Ràfol de Salem, Sumacàrcer, València, Vallada, Vila-real i Xàtiva) i 1 mancomunitat (la Ribera Alta) membres del Fons que donaren suport per unanimitat tots els punts de l’ordre del dia, donant així un fort suport a la gestió feta durant 2021 i a la visió de treball de 2022.

Pel que fa als temes tractats, es van ratificar les noves altes de 2021 com a socis del Fons dels municipis d’Aielo de Malferit, Albalat dels Tarongers, Cerdà, Favara, Gilet, Llíria, Moixent, Quartell, Ráfol de Salem i Torres Torres, així com les noves altes del primer semestre de 2022 de les localitats de Quart de les Valls i Viver, ascendint els membres de l’organització en l’actualitat a 125 municipis i 9 mancomunitats. És per tant que, el Fons Valencià ha incrementat en socis i consolida la seua tendència de creixement a les 3 províncies de la Comunitat Valenciana i a les comarques valencianes.

En matèria de projectes executats en 2021, han tingut un fort impacte les àrees de cooperació internacional al desenvolupament i d’educació per al desenvolupament. Pel que fa als projectes de cooperació internacional al desenvolupament, s’han executat un total de 5 als països del Sud (Bolívia, l’Equador i el Salvador), junt amb la col·laboració de diferents contraparts i administracions. Mitjançant aquests projectes s’ha treballat en matèria desenvolupament socioeconòmic, capacitació tècnica, turisme, participació ciutadana, gènere i joventut, beneficiant de manera directa a un total de 1.168 persones, i de manera indirecta a més de 30.000. A més, s’han desenvolupat 2 projectes d’acció humanitària a Bolívia i l’Equador amb els objectius de col·laborar a la prevenció i mitigació de la COVID-19 i d’adaptar serveis socials a la situació pandèmica. Per altra banda, a la Comunitat Valenciana s’han desenvolupat un total de 3 projectes d’educació per al desenvolupament i la ciutadania global sensibilitzant, amb la realització de 150 activitats, sobre la importància dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, d’un desenvolupament humà, just, equitatiu i sostenible i de la solidaritat, al voltant de 6.000 valencians i valencianes de fins a 17 municipis diferents.

En l’àrea econòmica, 2021 ha suposat un augment del 10,24% del total dels ingressos (496.520,15 € en 2021 enfront dels 450.387 € de 2020), destacant el compromís de les entitats locals sòcies amb el Fons, ja que el 97,01 % han fet efectiu o meritat la seua aportació dins de l’exercici, i de les diferents institucions valencianes, les quals han augmentat en un 7,5 % les subvencions destinades a projectes del Fons (215.000 € en 2021 enfront dels 200.000 de 2020). Així mateix, el Fons Valencià va tancar l’exercici amb estabilitat financera com a conseqüència d’una gestió econòmica basada en les necessitats, la realitat, la transparència i la prudència.

Respecte als projectes aprovats per a 2022, el disseny d’aquests ha estat marcat per la reactivació socioeconòmica posterior a la pandèmia global provocada per la COVID-19. El Fons Valencià durant 2022 iniciarà un total de 14 projectes, dels quals 10 són de cooperació internacional al desenvolupament i amb els quals es pretén iniciar, consolidar i adaptar projectes als països del sud (Bolívia, l’Equador i el Salvador) en matèria de capacitació tècnica, desenvolupament socioeconòmic, turisme, participació ciutadana, gènere, joventut i accessibilitat, ressaltant la tornada del projecte “Especialista Municipal Voluntari/ària” i el cofinançament de la Conselleria de Cooperació de la Generalitat Valenciana per a l’execució d’un projecte a Bolívia d’enfortiment turístic mitjançant la capacitació de dones. A més, es desenvoluparan nous projectes d’emergència per a fer front a necessitats bàsiques de persones refugiades ucraïneses i en matèria de salut per fer front d’una manera cooperativa i solidària a la COVID-19. Per altra banda, l’àrea d’educació per al desenvolupament del Fons realitzarà un total de 4 projectes de sensibilització a la Comunitat Valenciana, amb la col·laboració dels ajuntaments i mancomunitats, i en la que destaca la tornada de l’emblemàtic projecte “Ser dona al Sud”, després de la seua paralització en 2021 per la pandèmia, i la continuïtat dels projectes “València per la Pau” i “In/Sostenible”, els quals es duran a terme amb el cofinançament de la Diputació de València i la Diputació de Castelló, respectivament. També, aquest any es visibilitzarà el paper del Fons a través de la commemoració dels 30 anys de l’entitat.

Durant la celebració de l’assemblea general ordinària del Fons, les persones assistents representants dels ajuntaments i mancomunitats que formen part de l’entitat, van expressar la voluntat i importància de consolidar el treball de cooperació municipalista i descentralitzada del Fons Valencià, coincidint en unanimitat en les diferents intervencions formals i informals en què la solidaritat i la cooperació, en el context global en el qual es troben tots els països del món, seran unes eines fonamentals. A més a més, es va coincidir en el fet que s’ha de continuar, i inclús enfortir, amb les polítiques de cooperació per apoderar el desenvolupament social i econòmic de les zones empobrides i així augmentar l’autonomia i qualitat de vida de les persones dels països del sud.

En aquesta línia, Álvaro Escorihuela, president del Fons va expressar que “ens trobem en un moment on la cooperació i la solidaritat entre els països i les persones contribuiran al benestar de tots i totes, tant dels països cooperants com dels beneficiats”. També va afirmar que “des dels ajuntaments i mancomunitats valencianes hem de fer un ferm esforç per a consolidar, i inclús augmentar, els recursos destinats a col·laborar en el desenvolupament social i econòmic dels països del sud, per qüestió humanitària i per a crear estabilitat del nostre entorn”. Per la seua banda, Clara Tirado, directora general de Cooperació Internacional al Desenvolupament de la Generalitat Valenciana va destacar “el caràcter humà i solidari del poble valencià” incidint en què “la Comunitat Valenciana sempre ha sigut solidària i que, davant d’una situació complicada com en la que ens trobem, ho continuarà sent, si cap, amb més força”. A més, Tirado va valorar la col·laboració entre el Fons i la Generalitat “com a eina fonamental per a establir relacions de cooperació directes entre municipis del sud i del nord, sent aquest un exercici de gran permeabilitat en la transmissió de coneixements i experiències entre les parts”. Per la seua part, Mentxu Balaguer, diputada de Cooperació Internacional de la Diputació de València, va expressar “la importància històrica que existeix de cooperar entre els pobles arreu del món”, indicant que “les aliances entre entitats, com les de la Diputació i el Fons, són fonamentals per a sensibilitzar a la població i fomentar actituds solidàries i humanitàries”. Xelo Angulo, tinent d’alcalde de Xàtiva i diputada autonòmica a les Corts Valencianes, va concloure l’assemblea ressaltant “la importància d’enfortir les polítiques de cooperació i solidaritat des del municipalisme per a contribuir al compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible”.

El Fons Valencià per la Solidaritat, l’associació per la cooperació internacional i l’educació per al desenvolupament dels ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana

El Fons Valencià és l’associació d’entitats locals de la Comunitat Valenciana que té com a objectius realitzar i finançar projectes de cooperació internacional i d’educació per al desenvolupament, amb les aportacions econòmiques que cada any fan els seus socis (ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana). Actualment, el Fons compta amb 134 entitats locals valencianes sòcies (125 ajuntaments i 9 mancomunitats) i concentra les seues actuacions de cooperació descentralitzada a l’Equador, Bolívia i El Salvador, així com en països en situacions d’emergència. Així mateix, realitza projectes de sensibilització cap a un desenvolupament humà, equitatiu, just i sostenible entre la població de les entitats locals sòcies del Fons, i a la ciutadania valenciana en general.

La relació entre els municipis del Sud i el Fons ve donada per la participació municipalista i descentralitzada en polítiques de cooperació per al desenvolupament social i econòmic, amb la col·laboració en projectes nascuts de les necessitats concretes i locals, i sol•licitats pels mateixos municipis o a través de contraparts, com ara les ONGD. La participació en els projectes de cooperació sempre té com a objectius, de totes les parts col·laboradores, el respecte cap a la cultura local i l’absorció mútua de coneixements i experiències.

Tornar >
VAL / CAS