VAL / CAS

El Fons Valencià per la Solidaritat aprova els projectes de 2023 que contribuiran a la promoció socioeconòmica dels països del sud

5 de maig de 2023

El Fons Valencià per la Solidaritat ha celebrat el 4 de maig, al Centre Cultural de Xàtiva-CCX, la seua Assemblea General Ordinària de socis. Aquesta és una cita clau per al desenvolupament funcional de l’entitat, i aquest any també per a continuar reafirmant el compromís dels ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana membres del Fons amb la cooperació internacional i l’educació per al desenvolupament, tant com a una voluntat de solidaritat com per al compliment de les finalitats que totes les administracions públiques han de realitzar al voltant dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.

En referència a l’acte, la benvinguda va estar a càrrec de Xelo Angulo, tinenta d’alcalde de Xàtiva, i de Mentxu Balaguer, diputada de Cooperació Internacional de la Diputació de València. L’assemblea va estar presidida i moderada pel president del Fons Valencià per la Solidaritat i regidor de Vila-real, Álvaro Escorihuela i va comptar amb la participació de Verónica Ferri, vicepresidenta del Fons i regidora de Canals; Ramón Vidal, secretari del Fons i alcalde de l’Olleria; Rosa Martínez, vocal de la Junta Executiva del Fons i tinenta d’alcalde de l’Alcúdia; Ferran Lloret, vocal de la Junta del Fons i tinent d’alcalde de Pedreguer; Rafa Mateu, vocal de la Junta del Fons i alcalde d’Estivella; Vicent Marrades, vocal de la Junta del Fons i alcalde de Corbera; i Raquel Caballero, vocal de la Junta del Fons i regidora de Xàtiva. Així mateix, van assistir un total de 30 ajuntaments (Àlcantera de Xúquer, Alcàsser, Alcoi, l’Alcúdia, l’Alcúdia de Crespins, l’Alfàs del Pi, Betxí, Bocairent, Bolbaite, Canals, Castelló de Rugat, Cerdà, Corbera, Enguera, Estivella, Gandia, Gata de Gorgos, el Genovés, Llocnou d’en Fenollet, la Llosa de Ranes, Muro d’Alcoi, l’Olleria, Ontinyent, Pedreguer, Quatretonda, València, Vallada, Vallés, Vila-real i Xàtiva) i 2 mancomunitats (la Costera-la Canal i la Safor) membres del Fons que donaren suport per unanimitat tots els punts de l’ordre del dia, donant així un fort suport a la gestió feta durant 2022 i a la visió de treball de 2023.

Nous ajuntaments membres del Fons

Pel que fa als temes tractats, es van ratificar les noves altes de 2022 com a socis del Fons dels municipis de Bicorp, Bolbaite, Llocnou d’en Fenollet, Montanejos, Quart de les Valls i Viver, així com les noves altes del primer quadrimestre de 2023 de les localitats d’Alcoi, Benavites, Gata de Gorgos, Rafelbunyol, Rotglà i Corberà i Vallés, ascendint els membres de l’organització en l’actualitat a 134 municipis i 9 mancomunitats. És, per tant, que, el Fons Valencià ha incrementat en socis i consolida la seua tendència de creixement a les 3 províncies i en diferents comarques de la Comunitat Valenciana.

2022: 30 aniversari del Fons i tornada a la normalitat

En matèria de projectes executats en 2022, han tingut un fort impacte les àrees de cooperació internacional al desenvolupament, de cooperació tècnica i d’educació per al desenvolupament. Pel que fa als projectes de cooperació internacional al desenvolupament, s’han executat un total de 10 a Bolívia i l’Equador, junt amb la col·laboració de diferents contraparts i administracions locals del terreny. Mitjançant aquests projectes s’ha treballat en matèria desenvolupament socioeconòmic, enfortiment empresarial, enfortiment institucional, turisme, participació ciutadana, inclusió social, igualtat, sostenibilitat i joventut, beneficiant de manera directa a més de 5.300 persones, i de manera indirecta a la majoria de la població de les localitats on s’ha actuat.

També, en 2022 ressalta la tornada del projecte “Especialista Municipal Voluntari/ària”, amb el qual 12 persones tècniques d’entitats locals membres del Fons han realitzat assistència tècnica durant un mes a Bolívia, l’Equador i el Salvador. A més, s’han desenvolupat 2 projectes d’acció humanitària a Ucraïna i Bolívia, amb els objectius, respectivament, de col·laborar davant la crisi humanitària provocada per la invasió russa i per a la prevenció i mitigació de la COVID-19.

Per altra banda, a la Comunitat Valenciana s’han dut a terme un total de 5 projectes d’educació per al desenvolupament i la ciutadania global (destacant la tornada de l’emblemàtic projecte “Ser Dona al Sud”) sensibilitzant, amb la realització de 274 activitats, sobre la importància dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), d’un desenvolupament humà, just i sostenible i de la solidaritat, a més d’11.500 valencians i valencianes de fins a 40 municipis diferents.

Així mateix, cal recalcar que, durant 2022, es va iniciar la commemoració del 30 aniversari del Fons, efemèride per la qual l’organització ha rebut un reconeixement de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies en el marc dels Premis al Bon Govern de l’entitat.

En l’àrea econòmica, 2022 ha suposat un augment del 4,3 % del total dels ingressos propis (518.081 € en 2022 enfront dels 496.520,15 € de 2021), destacant el compromís de les entitats locals sòcies amb el Fons, ja que el 95,6 % han fet efectiu o meritat la seua aportació dins de l’exercici, i de les diferents institucions valencianes, les quals han augmentat en un 46,5 % les subvencions destinades a projectes del Fons (315.000 € en 2022 enfront dels 215.000 de 2021). Així mateix, el Fons Valencià va tancar l’exercici amb estabilitat financera com a conseqüència d’una gestió econòmica basada en les necessitats, la realitat, la transparència i la prudència.

2023: nous reptes als països del sud i a la Comunitat Valenciana

Respecte als projectes aprovats per a 2023, el disseny d’aquests ha estat marcat per la promoció socioeconòmica en el marc de la “nova normalitat” postpandèmica. El Fons Valencià durant 2023 iniciarà un total de 12 nous projectes, dels quals 5 són de cooperació internacional al desenvolupament i amb els quals es pretén començar, consolidar i adaptar projectes als països del sud de Bolívia i de l’Equador en matèria de desenvolupament socioeconòmic, enfortiment empresarial, enfortiment institucional, participació ciutadana, inclusió social i igualtat. Un d’aquests projectes, de l’àmbit de l’enfortiment de dones en institucions locals, compta amb el cofinançament de la Conselleria de Cooperació de la Generalitat Valenciana

També s’executaran 2 projectes de cooperació tècnica, ressaltant la posada en marxa d’un projecte per a enfortir tècnicament en la Comunitat Valenciana a personal tècnic municipal de l’Equador i Bolívia, així com el cofinançament de l’Agència Estatal de Cooperació Internacional al Desenvolupament en el projecte “Especialista Municipal Voluntari/ària”. A més, es desenvoluparà un projecte d’emergència per a fer front a la crisi humanitària derivada dels terratrèmols a Turquia i Síria.

Per altra banda, l’àrea d’educació per al desenvolupament del Fons realitzarà un total de 4 projectes de sensibilització a la Comunitat Valenciana, amb la col·laboració dels ajuntaments i mancomunitats, i en la que destaca l’aposta de les diputacions de València i Castelló per col·laborar amb projectes del Fons que tenen com a finalitats enfortir el municipalisme solidari d’ambdues províncies i sensibilitzar a la seua població al voltant de la solidaritat i de diferents ODS, així com la continuïtat del projecte “Ser Dona al Sud”. També, aquest any es treballarà per la sensibilització amb el Fons i la solidaritat amb les noves persones edils, així com amb les noves institucions, que sortiran fruit dels diferents processos electorals.

El municipalisme de la Comunitat Valenciana: compromés amb la solidaritat

Durant la celebració de l’assemblea general ordinària del Fons, les persones assistents representants dels ajuntaments i mancomunitats que formen part de l’entitat, van expressar la voluntat i importància de consolidar el treball de cooperació municipalista i descentralitzada del Fons Valencià, coincidint per unanimitat en les diferents intervencions formals i informals en què la solidaritat i la cooperació, en el context global en el qual es troben tots els països del món, són unes eines fonamentals. A més a més, es va coincidir en el fet que s’ha de continuar, i inclús enfortir, amb les polítiques de cooperació des de l’àmbit local per apoderar el desenvolupament social i econòmic de les zones empobrides i així augmentar l’autonomia i qualitat de vida de les persones dels països del sud.

En aquesta línia, Álvaro Escorihuela, president del Fons va expressar que “ens trobem en un moment on la cooperació i la solidaritat entre els països i les persones contribuiran al benestar de tots i totes, tant dels països cooperants com dels beneficiats”. També va afirmar que “des dels ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana hem de fer un ferm esforç per a consolidar, i inclús augmentar, els recursos destinats a col·laborar en el desenvolupament social i econòmic dels països del sud, per qüestió humanitària i per a crear estabilitat del nostre entorn”. Xelo Angulo, tinenta d’alcalde de Xàtiva, va valorar “la necessitat d’enfortir les polítiques de cooperació i solidaritat des del municipalisme per a contribuir al compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible”. Per la seua part, Mentxu Balaguer, diputada de Cooperació Internacional de la Diputació de València, va expressar “la importància històrica que existeix de cooperar entre els pobles arreu del món”, indicant que “les aliances entre entitats, com les de la Diputació i el Fons, són fonamentals per a sensibilitzar a la població i fomentar actituds solidàries i humanitàries”.

El Fons Valencià per la Solidaritat, l’associació per la cooperació internacional i l’educació per al desenvolupament dels ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana

El Fons Valencià és l’associació d’entitats locals de la Comunitat Valenciana que té com a objectius realitzar i finançar projectes de cooperació internacional i d’educació per al desenvolupament, amb les aportacions econòmiques que cada any fan els seus socis (ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana). Actualment, el Fons compta amb 143 entitats locals valencianes sòcies (134 ajuntaments i 9 mancomunitats) i concentra les seues actuacions de cooperació descentralitzada a l’Equador, Bolívia i el Salvador, així com en països en situacions d’emergència. Així mateix, realitza projectes de sensibilització cap a un desenvolupament humà, equitatiu, just i sostenible entre la població de les entitats locals sòcies del Fons, i a la ciutadania valenciana en general.

La relació entre els municipis del sud i el Fons ve donada per la participació municipalista i descentralitzada en polítiques de cooperació per al desenvolupament social i econòmic, amb la col·laboració en projectes nascuts de les necessitats concretes i locals, i sol·licitats pels mateixos municipis o a través de contraparts, com ara les ONGD. La participació en els projectes de cooperació sempre té com a objectius, de totes les parts col·laboradores, el respecte cap a la cultura local i l’absorció mútua de coneixements i experiències.

Tornar >
VAL / CAS