VAL / CAS

El Fons Valencià per la Solidaritat destina 25.750 € a la crisi humanitària provocada a Ucraïna

6 d'abril de 2022

8 municipis de la Comunitat Valenciana (Almussafes, Betxí, Castelló de Rugat, Guadassuar, Pedreguer, Quart de Poblet, Rocafort i Xàtiva), després que el Fons Valencià per la Solidaritat activara el protocol d’actuació per a l’acció humanitària d’emergència per a les víctimes del conflicte bèl·lic a Ucraïna, han realitzat una aportació econòmica extraordinària a l’entitat municipalista per a fer front a la crisi humanitària, la qual ascendeix a un total conjunt de 18.250 €. Aquests recursos es destinaran a finançar un projecte presentat per l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) al Comité Permanent d’Acció Humanitària de la Comunitat Valenciana (CAHE), el qual té com a objectiu aprovisionar d’articles bàsics d’emergència a 308 persones refugiades fugides de l’emergència a Ucraïna, i que actualment es troben a països limítrofs o pròxims al conflicte bèl·lic com ara Polònia, Romania, Eslovàquia, Moldàvia o Hongria. Amb aquests articles bàsics que s’aportaran -els quals se centren en sacs de dormir especials i mantes tèrmiques aptes per a les temperatures extremes que es viuen a l’est en hivern, així com kits d’higiene bàsics que contenen raspall i pasta de dents, tovalla i sabó- es pretén pal·liar necessitats sociosanitàries bàsiques. El període d’execució del projecte és de 6 mesos, a desenvolupar entre els mesos de març i agost de 2022.

L’aportació extraordinària dels municipis de la Comunitat Valenciana garanteix la continuïtat, mitjançant els recursos ordinaris, en l’execució dels projectes de cooperació internacional al desenvolupament que el Fons està executant en l’actualitat als països del sud, i que, malgrat la crisi humanitària a Ucraïna, necessiten el continuisme de la màxima col·laboració del municipalisme valencià solidari per a garantir un desenvolupament humà, sostenible, just i equitatiu.

La posada en marxa de la captació extraordinària de recursos econòmics naix d’un acord del CAHE, òrgan del qual el Fons Valencià és membre cofundador, per a mitigar la crisi humanitària provocada per la invasió russa a Ucraïna i donar resposta a les necessitats mitjançant propostes de les ONGD i agents socials que treballen sobre el terreny dels diferents països afectats de l’est d’Europa, i entre les quals es troba ACNUR. Des del Fons es recalca la importància de canalitzar els recursos d’acord amb les necessitats i de manera coordinada i ordenada, amb els objectius de no col·lapsar l’ajuda humanitària i donar, per tant, respostes òptimes a aquesta gran crisi. Així mateix, l’entitat municipalista per la solidaritat subratlla la importància de continuar treballant per un desenvolupament humà, just, equitatiu i sostenible arreu del món, atenent alhora les situacions extremes com l’actual a Ucraïna, valorant també el gran caràcter solidari que constantment demostra el municipalisme valencià.

El Fons Valencià per la Solidaritat, l’associació per la cooperació internacional i l’educació per al desenvolupament dels ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana

El Fons Valencià és l’associació d’entitats locals de la Comunitat Valenciana que té com a objectius realitzar i finançar projectes de cooperació internacional i d’educació per al desenvolupament, amb les aportacions econòmiques que cada any fan els seus socis (ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana). Actualment, el Fons compta amb 133 entitats locals valencianes sòcies (124 ajuntaments i 9 mancomunitats) i concentra les seues actuacions de cooperació descentralitzada a l’Equador, Bolívia i El Salvador, així com en països en situacions d’emergència. Així mateix, realitza projectes de sensibilització cap a un desenvolupament humà, equitatiu, just i sostenible entre la població de les entitats locals sòcies del Fons, i a la ciutadania valenciana en general.

La relació entre els municipis del Sud i el Fons ve donada per la participació municipalista i descentralitzada en polítiques de cooperació per al desenvolupament social i econòmic, amb la col·laboració en projectes nascuts de les necessitats concretes i locals, i sol•licitats pels mateixos municipis o a través de contraparts, com ara les ONGD. La participació en els projectes de cooperació sempre té com a objectius, de totes les parts col·laboradores, el respecte cap a la cultura local i l’absorció mútua de coneixements i experiències.

El Comité Permanent d’Acció Humanitària de la Comunitat Valenciana, més de 20 anys de coordinació valenciana davant situacions d’emergència

El Comité Permanent d’Acció Humanitària de la Comunitat Valenciana (CAHE) es va constituir l’any 2000 -sent el Fons Valencià un dels agents socials cofundadors- a fi de procurar la coordinació d’esforços i concentració dels recursos, tant econòmics com materials, que, amb motiu de les situacions d’emergència, es destinen per a dur a terme les actuacions encaminades a l’ajuda humanitària i d’emergència des de la Comunitat Valenciana. Des d’aleshores, el CAHE, pioner en la cooperació descentralitzada a escala nacional i internacional, ha col·laborat en diverses emergències en països empobrits, degudes a desastres naturals o conflictes humans, donant suport a nombroses accions de les ONGD valencianes i altres agents socials.

Formen part del CAHE la Generalitat Valenciana, les tres Diputacions provincials, la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, el Fons Valencià per la Solidaritat, els Ajuntaments d’Alacant, Castelló de la Plana i València, entitats financeres representatives al territori valencià mitjançant les seues Obres Socials, i la Coordinadora Valenciana d’ONGD.

El Fons, des de la constitució del CAHE, ha participat mitjançant aquest organisme en les diverses situacions d’emergència, aportant el municipalisme valencià solidari més de 230.000 € d’ajuda extraordinària per a l’acció humanitària. Aquests recursos, i des de l’any 2000, s’han destinat a necessitats derivades de situacions d’emergència d’Argentina, Angola, Algèria, Àsia, República Dominicana, Haití, Sudan, Iran, El Salvador, El Sàhara, Bolívia, Java, Perú i Gaza.

Tornar >
VAL / CAS