VAL / CAS

El Fons Valencià per la Solidaritat participa en l’encontre estatal “Governs Locals i Cooperació Internacional al Desenvolupament”

16 de novembre de 2021

El municipalisme valencià solidari, mitjançant una delegació del Fons Valencià per la Solidaritat, ha participat en l’encontre estatal “Governs Locals i Cooperació Internacional al Desenvolupament”, el qual s’ha celebrat del 10 al 12 de novembre a Còrdova, i ha estat organitzat per la Confederació de Fons de Cooperació i Solidaritat (CONFOCOS) -entitat que aglutina els esforços de 9 fons de cooperació i solidaritat de tot l’Estat espanyol, entre els quals es troba el Fons Valencià, representant a vora 1200 entitats locals espanyoles actives en la cooperació internacional-, la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FVMP) i el Fons Andalús de Municipis per a la Solidaritat Internacional (FAMSI).

La delegació valenciana ha estat composta per membres de la Junta Executiva i de l’Equip Tècnic. Per part de la Junta Executiva han participat Álvaro Escorihuela, President del Fons i Regidor de Solidaritat, Cooperació i Integració, Recursos Humans i Informàtica i TIC de l’Ajuntament de Vila-real; Ramon Vidal, Secretari del Fons i Alcalde de l’Olleria; Ferran Lloret, Vocal de la Junta Executiva del Fons i Tinent d’Alcalde de Pedreguer; Rafa Mateu, Vocal de la Junta Executiva del Fons i Alcalde d’Estivella; Vicent Marrades, Vocal de la Junta Executiva del Fons i Alcalde de Corbera; i Raquel Caballero, Vocal de la Junta Executiva del Fons i Regidora de Cultura, Turisme i Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Xàtiva. Per la part de l’Oficina Tècnica han participat Esteve Ordiñana, Gerent del Fons; Cristina Sancho, Tècnica d’Administració i Secretari del Fons; Natxo Peñarrocha, Tècnic d’Educació per al Desenvolupament i la Ciutadania Global del Fons; i Maria Fraile, Tècnica de Projectes del Fons.

La trobada ha tingut com a objectius reflexionar sobre la política pública de cooperació al desenvolupament realitzada des dels ajuntaments, diputacions, mancomunitats i xarxes municipals, i valorar l’acció directa municipalista, en un context de reforma de la cooperació espanyola, per a establir un full de ruta, i determinar la seua participació en la nova arquitectura de la cooperació a Espanya. La cooperació al desenvolupament dels governs locals ha crescut en paral·lel al procés de consolidació dels ajuntaments democràtics, amb una trajectòria pròxima als 40 anys. En aquest període s’han produït successius avanços: s’ha incrementat la coherència, la transparència, i els llaços amb la ciutadania, com a vehicle d’expressió de la solidaritat.

La delegació del Fons Valencià per la Solidaritat ha participat en les diferents ponències, tallers i activitats, on també ha intervingut el Ministre d’Assumptes Exteriors, Unió Europea i Cooperació del Govern d’Espanya, José Maria Bellido, el qual ha valorat la importància del municipalisme solidari i la incidència directa que aquest té sobre un desenvolupament humà, just, sostenible i equitatiu.

Per últim, les diferents entitats locals participants han aprovat la “Declaració de Còrdova”, on expressen i reafirmen la importància de la política pública de cooperació internacional al desenvolupament i solidaritat des de l’àmbit local, així com sol·liciten un major reconeixement del seu rol, proposen més espais de participació i fan una crida a l’estabilitat de les polítiques públiques locals de cooperació internacional independentment de les rotacions polítiques en els governs municipals. També expressen la necessitat de promoure l’educació per al desenvolupament i la ciutadania global com a eina per a fomentar una ciutadania conscienciada, solidària i reflexiva, i demanen una major implicació del municipalisme solidari en les diferents legislacions. Per últim, fan un reconeixement als serveis públics municipals com a eix clau de la recuperació inclusiva i necessària.

El Fons Valencià per la Solidaritat, l’associació per la cooperació internacional i l’educació per al desenvolupament dels ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana

El Fons Valencià és l’associació d’entitats locals de la Comunitat Valenciana que té com a objectius realitzar i finançar projectes de cooperació internacional i d’educació per al desenvolupament, amb les aportacions econòmiques que cada any fan els seus socis (ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana). Actualment, el Fons compta amb 129 entitats locals valencianes sòcies (120 ajuntaments i 9 mancomunitats) i concentra les seues actuacions de cooperació descentralitzada a l’Equador, Bolívia i El Salvador, així com en països en situacions d’emergència. Així mateix, realitza projectes de sensibilització cap a un desenvolupament humà, equitatiu, just i sostenible entre la població de les entitats locals sòcies del Fons, i a la ciutadania valenciana en general.

La relació entre els municipis del Sud i el Fons ve donada per la participació municipalista i descentralitzada en polítiques de cooperació per al desenvolupament social i econòmic, amb la col·laboració en projectes nascuts de les necessitats concretes i locals, i sol•licitats pels mateixos municipis o a través de contraparts, com ara les ONGD. La participació en els projectes de cooperació sempre té com a objectius, de totes les parts col·laboradores, el respecte cap a la cultura local i l’absorció mútua de coneixements i experiències.

Tornar >
VAL / CAS